Wiceszef MSZ: Nie ma sporu między Polską a Węgrami ws. praworządności

Do oświadczenia odniósł się wiceszef MSZ Paweł Jabłoński (fot. PAP/EPA/Zoltan Fischer/ Hungarian PM' Press Office HANDOUT)

Oświadczenie premierów Polski i Węgier, Mateusza Morawieckiego i Viktora Orbana dot. budżetu UE jednoznacznie potwierdza, że nasze kraje mają w tej sprawie bardzo podobne stanowisko i nie zgodzą się na arbitralne rozwiązania – powiedział wiceszef MSZ Paweł Jabłoński.

Szef kancelarii premiera: Podtrzymamy weto ws. budżetu UE

Rząd Węgier podtrzyma swe weto w sprawie następnego budżetu UE w związku z zapisami o praworządności, uzależniającymi wypłaty środków unijnych od...

Premierzy Polski i Węgier Mateusz Morawiecki i Viktor Orban we wspólnej deklaracji podtrzymali stanowisko ws. budżetu UE na kolejnych siedem lat. „Nasze stanowisko jest niezmienne od początku negocjacji dotyczących propozycji budżetu, przedstawionych w 2018 r.” – napisano w oświadczeniu podpisanym w czwartek w Budapeszcie

Nie ma żadnego sporu

Do oświadczenia odniósł się wiceszef MSZ Paweł Jabłoński. – Dzisiejsza deklaracja jednoznacznie potwierdza to, co było przez niektórych unijnych polityków podawane w wątpliwość. Można było usłyszeć, że Polska i Węgry mają w tej sprawie różne stanowiska, a nawet że istnieje jakiś spór między Polską a Węgrami. Żadnego sporu tu nie ma – powiedział.

– W sprawie budżetu Unii Europejskiej i kwestii warunkowości budżetowej mamy bardzo podobne stanowisko, bo dla obu naszych krajów podstawowa jest zasada pewności prawa. Jeśli tej pewności nie będzie, to doskonale wiemy, że rozporządzenie może być użyte – z politycznych powodów, pod fałszywym pretekstem ochrony praworządności – do karania niektórych państw – powiedział wiceszef MSZ.

Według niego „dowodem na to są ostatnie wydarzenia w Parlamencie Europejskim”. Konferencja Przewodniczących PE podjęła decyzję o odrzuceniu wniosku PiS i nie włączeniu do porządku sesji plenarnej głosowania ws. wszczęcia postępowania przeciwko wiceszefowej PE Katarinie Barley.

– Ona w chwili szczerości powiedziała bardzo wyraźnie, o co naprawdę tu chodzi: o finansowe zagłodzenie Węgier i takie samo potraktowanie Polski. Dziś jednoznacznie PE odmówił dyscyplinowania jej za to – co de facto potwierdza, że taki właśnie jest plan – zaznaczył.

Mówiła o „zagłodzeniu” Polski i Węgier. PE broni Barley

Konferencja Przewodniczących PE podjęła decyzję o odrzuceniu wniosku PiS i nie włączeniu do porządku sesji plenarnej głosowania ws. wszczęcia...

Problem ze zgodnością porozumienia unijnego z traktatami unijnymi

Jabłoński odnosząc się do oświadczenia premierów Polski i Węgier ocenił, że jest ono także potwierdzeniem tego, że „jest bardzo realny i poważny problem ze zgodnością porozumienia unijnego z traktatami unijnymi”. – My o tym problemie mówimy od bardzo dawna, od początku prac nad tym rozporządzeniem informowaliśmy naszych partnerów, że jeśli ono będzie tak wyglądało, nie będziemy mogli go zaakceptować – podkreślił wiceszef MSZ.

– Ponieważ grupa kilku państw starała się doprowadzić za wszelką cenę do przyjęcia rozporządzenia w obecnym kształcie, podatnym na dowolne interpretacje polityczne, dziś potwierdzamy to, co mówiliśmy od początku: nie będzie naszej zgody na te arbitralne rozwiązania. To bardzo duże zagrożenie dla Polski i innych państw członkowskich. W efekcie jego wprowadzenia, Unia zaczęłaby de facto funkcjonować na zupełnie nowych zasadach, nie tylko z pominięciem traktatów, ale z ich wyraźnym naruszeniem – ocenił Jabłoński.

Szefowa KE sugeruje Polsce i Węgrom rozwiązanie ws. tzw. praworządności

Państwa, które mają wątpliwości ws. mechanizmu praworządności, mogą zgłosić zastrzeżenia do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej –...

Wspólna deklaracja

W zawierającej sześć punktów deklaracji stwierdzono, że wspólnym celem obu rządów jest „przeciwdziałanie powstaniu mechanizmu, który nie tylko nie wzmocni, ale wręcz podważy zasadę praworządności w Unii poprzez zdegradowanie jej do roli narzędzia politycznego”.

„Proponowana warunkowość obchodzi Traktat, stosuje niejasne definicje i niejednoznaczne terminy bez wyraźnych kryteriów, na których mogą opierać się sankcje, i nie zawiera żadnych sensownych gwarancji proceduralnych” – zaznaczono. „Nasze kraje działały i działają w oparciu o lojalną współpracę i solidarność. Pozostajemy gotowi do pomocy w rozwiązaniu obecnej sytuacji. Podtrzymujemy, iż wymaga to istotnych zmian obecnie proponowanego mechanizmu” – dodano.

Według polskiego i węgierskiego rządu „wynik negocjacji pomiędzy prezydencją Rady i Parlamentem Europejskim nie jest zgodny z porozumieniem osiągniętym przez szefów państw i rządów na lipcowej Radzie Europejskiej”. „Poszukujemy rozwiązań, które pozwolą jak najszybciej udostępnić niezbędne środki finansowe wszystkim państwom członkowskim” – czytamy w deklaracji.