Afera w Radiu Nowy Świat. Jedliński wydał ostre oświadczenie: Jethon kłamie

„Staliśmy się skrzywionym ideologicznie medium” (fot. Reuters, zdjęcie ilustracyjne)

Ciąg dalszy afery w rozgłośni Radio Nowy Świat. Były prezes stacji Piotr Jedliński – który pożegnał się z radiem, bo w audycji użyto męskiego zaimku wobec mężczyzny „Margot” – oskarża teraz kierownictwo stacji. „Staliśmy się skrzywionym ideologicznie medium, którego udziałowcy, zamiast sikać pod wiatr, robią pod siebie” – napisał. Dodał, że Magda Jethon kłamie i przenosi „najgorsze wzorce z Trójki”.

Naciski aktywistów przyniosły skutek. Piotr Jedliński nie jest już prezesem RNŚ

„Informujemy, że Piotr Jedliński zrezygnował z funkcji prezesa spółki zarządzającej Radio Nowy Świat” poinformowała za pośrednictwem platformy...

W poniedziałek internetowe Radio Nowy Świat poinformowało na Twitterze, że współzałożyciel stacji Piotr Jedliński zrezygnował z funkcji prezesa spółki zarządzającej tym radiem. Wcześniej w mediach rozgłośnia była krytykowana za używanie męskiej formy wobec Michał Sz. – przedstawiającego się jako Małgorzata Sz. „Margot”.

Jedliński, odpowiadając na te zarzuty, napisał na Facebooku: „Jeżeli Margot oraz akolici tak bardzo apelują o poszanowanie wolności, to dlaczego nie szanują wolności mediów oraz mojej, jako osoby? Dlaczego chcą mi na siłę narzucić sposób postrzegania świata, zmuszając, żebym określał kogoś, kogo odbieram jako mężczyznę, zaimkami żeńskimi? Trwa zmasowany atak, któremu się nie poddam. To, co robicie, z wolnością nie ma nic wspólnego”.

Z kolei w niedzielę kierownictwo Radia Nowy Świat w oświadczeniu opublikowanym w mediach społecznościowych wskazało, że zastosowana przez stację forma męska („aktywista”) w odniesieniu do Margot była nieintencjonalnym błędem, który w żadnej mierze nie definiuje stanowiska Radia Nowy Świat wobec wspomnianych osób i wydarzeń. „Pragniemy podkreślić, że wpis Piotra Jedlińskiego jest jego prywatną opinią. Robimy wszystko, by tworzeniu Radia Nowy Świat przyświecała idea obiektywizmu i neutralności” – głosiło oświadczenie.

Teraz sprawa nabiera nowego tempa, na jaw wyszły nowe okoliczności. Jedliński we wpisie na Facebooku wygarnął kierownictwu radia kłamstwa. Na początku wpisu zacytował wypowiedź Magdy Jethon z „Gazety Wyborczej”.

Dziennikarz wyrzucony za poglądy ws. LGBT? Komentarz szefa Rady Mediów Narodowych

– W sposób oczywisty jest to naruszenie wielu wartości, które przyświecają niezależnemu dziennikarstwu. Mnie jednak w wydaniu tego środowiska...

„Jedliński nie był zmuszany do dymisji. Przeciwnie, gdy podjął taką decyzję, prosiliśmy, żeby tego nie robił, ale on nie chciał ustąpić. Prosiłam go o to osobiście, wiem, że robili to jeszcze inni. Sprawa nadal jest otwarta” – powiedziała naczelna radia.

Jedliński odniósł się do jej słów. „Dosyć. Ta wypowiedź, to bezczelne kłamstwo, mające najwyraźniej zdjąć jakąkolwiek odpowiedzialność z osób, które wymusiły na mnie dymisję” – czytamy. Dalej zacytował fragment maila, jaki otrzymał od Jerzego Sosnowskiego: „Ale dla wizerunku RNŚ, dla ucięcia wątpliwości patronów i dla zamknięcia ust nieżyczliwym krytykom byłoby wg mnie optymalne, żebyś, Piotrze, nie obrażając się na nas, tylko rozumiejąc delikatną sytuację całego przedsięwzięcia, podał się do dymisji...”.

„Sytuacja w Radio Nowy Świat jest taka, że z medium jakie wam obiecywałem, prosząc o sfinansowanie tego pomysłu, mającym być niezależnym, obiektywnym, prezentującym różnorodny obraz świata i otaczającej nas rzeczywistości, zapraszających komentatorów o różnych poglądach, staliśmy się skrzywionym ideologicznie medium, którego udziałowcy, zamiast sikać pod wiatr, robią pod siebie” – kwituje Jedliński.

Dalej dodaje, że Magda Jethon „przeniosła do nas wszystkie najgorsze wzorce Trójki”. „Ufna w swoją umiejętność mataczenia, które do tej pory było tolerowane, wiedząc, jak bardzo mi zależy na Radiu Nowy Świat, była pewna, że nawet widząc tak bezczelne kłamstwo, obciążające mnie w pełni za sytuację, zamknę pysk” – pisze były prezes.